„Irlandezii au adoptat un plan pe 4 ani care prevede scăderea deficitului bugetar cu 15 miliarde de euro pe an” (Frankfurter Allgemeine Zeitung). „Satisfacția Băncii Centrale Europene pentru planul de salvare a Irlandei” (Le Soir). “Marele viraj al lui Benedict al XVI-lea în materie de contracepție, prezervative” (Le Figaro). „Nu e deloc un viraj revoluționar” (Il Sole 24 Ore). „Germania, Europa Centrală şi Rusia. Un nou rol pentru Germania în Est: să-şi facă prieteni şi să rezolve problemele” (The Economist).
Presa franceză şi europeană scrie mult despre noul plan de salvare a Irlandei, cel mai mare din istorie.
Jurnalul Les Echos ne informează că „ajutorul european pentru Irlanda va fi inferior sumei de 100 de miliarde de euro”. Suma va fi undeva între 80 şi 90 de miliarde de euro, din care 20 până la 40 de miliarde vor fi direcționate spre principalele bănci ale ţării. Marea Britanie şi Suedia vor acorda Irlandei şi împrumuturi bilaterale.
Frankfurter Allgemeine Zeitung, cotidian german conservator, arată că „irlandezii au adoptat un plan pe 4 ani care prevede scăderea deficitului bugetar cu 15 miliarde de euro pe an”. Planul de redresare financiară, adoptat de Guvernul de la Dublin, este însă unul stufos: se întinde pe circa 160 de pagini.
Subiectul retine atenţia şi cotidianului Le Soir, principalul ziar francofon belgian, care notează „satisfacția Băncii Centrale Europene pentru planul de salvare a Irlandei”, plan care salvează şi întreaga zonă euro.
Ziarele franceze şi europene scriu şi despre noua atitudine a Papei faţă de prezervative şi contracepție.
„Lumina lumii”, este titlul interviului acordat de Papă jurnalistului şi scriitorului german, Peter Seewald. Cartea apare la Editrice Vaticana, editura Vaticanului, pe 23 noiembrie, adică mâine. Unul din cele 18 capitole se referă la sexualitate şi acesta retine atenţia întreg