O firmă din Craiova a prejudiciat statul cu 79,2 milioane de lei prin neînregistrarea facturilor în contabilitate. Societatea emitea facturi cu bunuri diverse către alţi parteneri din ţară, care însă le înregistrau. Evaziunea este o premieră pentru Dolj şi a ieşit la iveală într-un sistem informatic naţional.
Reprezentanţii Fiscului doljean, citaţi de Gazeta de Sud (GdS), spun că societatea a prejudiciat statul cu 32,5 milioane de lei provenind din TVA, cu impozit pe profit de 24,6 milioane de lei, la care s-au calculat accesorii de 22,1 milioane de lei. În total, 79,2 milioane de lei. Firma craioveană activează în domeniul comerţului. Se emiteau facturi cu diverse bunuri, puse alandala pe facturi, dar în cantităţi impresionante: becuri, carburanţi, distribuitoare de gaze etc. Aceste facturi erau emise către firme din ţară, din Argeş, Dolj, Olt şi Ilfov, dar nu le înregistra în actele contabile, deci nu le declara la Fisc. Iar firmele beneficiare le înregistrau în contabilitate. Aşa a ieşit la iveală evaziunea.
Există un sistem informatic la nivel de ţară prin care toate facturile emise de unii şi primite de alţii trebuie înregistrate într-o declaraţie (Declaraţia 394) care se depune semestrial la Fisc. Atât furnizorii, cât şi clienţii declară ce facturi au emis, respectiv au primit de la alţii. Organele de control fiscal fac apoi corelaţii să vadă dacă factura declarată de X că a emis-o către firma Y este şi înregistrată de Y în Declaraţia 394, şi invers, dacă beneficiarul declară că a primit o factură de la o altă firmă se verifică şi dacă acea firmă recunoaşte că a emis-o.
Aşa s-a aflat la Dolj de evaziunea acestei firme, după ce Fiscul a sesizat Garda Financiară din mai multe judeţe să verifice beneficiarii acestei societăţi, iar comisarii din ţară au trimis la Dolj copii după facturi. Inspectorii fiscali au verificat şi au constatat