ROMÂNIA, LA RAPORT. Procedurile greoaie în instanţă fac obiectul criticilor la adresa ţării noastre, într-un raport al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Un raport al Comitetului pentru Afaceri Legale şi Drepturile Omului din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), prezentat miercuri, 17 noiembrie, la Paris, şi care priveşte felul în care sunt respectate deciziile luate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), critică problemele din justiţia din România. Printre "hibele" sistemului românesc semnalate în urma vizitei la Bucureşti a raportorului Comitetului, cipriotul Christos Pourgourides, se numără şi durata excesivă a proceselor.
Concret, raportul arată că România trebuie să intervină drastic la rezolvarea a patru probleme considerate majore de reprezentantul Comisiei: neacordarea de despăgubiri pentru foştii proprietari ale căror averi au fost naţionalizate în comunism, durata excesivă a procedurilor şi neaplicarea imediată a deciziilor instanţei, neexecutarea unor decizii interne şi condiţiile proaste din detenţie.
În ce priveşte durata excesivă a procedurilor judiciare, raportorul cipriot enumeră: "Cazurile «Nicolau vs România», «Stoianova şi Nedelcu vs România» şi mai multe alte cazuri similare sunt legate de durata excesivă a procedurilor în instanţă. O parte dintre acestea se referă şi la lipsa unor soluţii pe plan intern. Referitor la procedurile penale, potrivit statisticilor Consiliului Superior al Magistraturii, în 2007, majoritatea acestor cazuri s-au finalizat în mai puţin de şase luni. 3% din cazurile penale s-au finalizat însă în perioade de peste un an".
Pourgourides subliniază în document că "multe procese intentate la CEDO împotriva României reflectă că măsurile legislative şi administrative trebuie să fie atent examinate la nivel local, pentru a vedea dacă sunt sau nu compa