Produsele alimentare bogate in magneziu pot reduce riscul dezvoltarii retinopatiei diabetice, glaucomului si cataractei, dar ajuta si la combaterea imbatranirii, potrivit unui studiu recent publicat in British Medical Journal.
Studiul efectuat in Brazilia mai arata ca doar 17% din populatie consuma 400 de grame de fructe si legume, asa cum recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Medicii sustin ca magneziul protejeaza vederea si activeaza peste 300 de functii ale metabolismului, scrie Pravda.
Potrivit oftalmologilor Penido Burnier si Leoncio Queiroz Neto, boala apare la 75% din cele 10 milioane de brazilieni care sufera de diabet zaharat si care, in cele din urma, ajung sa-si piarda vederea.
Expertii sustin ca nutritia este esentiala pentru sanatatea ochilor, iar cantitatile suficiente de magneziu blocheaza depunerea de calciu pe peretii interiori ai arterelor.
"Depunerile de calciu pot impiedica imbogatirea nutritiva a retinei, ceea ce determina moartea celulelor sale, principala caracteristica a retinopatiei diabetice", explica oftalmologul.
In plus, in afara de prevenirea calcifierii arterelor, magneziul impiedica producerea unui vasoconstrictor puternic, numit endotelina.
Prin urmare, cei care servesc o masa saraca in magneziu sunt predispusi la hipertensiune si la glaucomul cu unghi deschis, ca urmare a fluxului mai mic de sange care alimenteaza nervul optic.
Produsele alimentare bogate in magneziu pot reduce riscul dezvoltarii retinopatiei diabetice, glaucomului si cataractei, dar ajuta si la combaterea imbatranirii, potrivit unui studiu recent publicat in British Medical Journal.
Studiul efectuat in Brazilia mai arata ca doar 17% din populatie consuma 400 de grame de fructe si legume, asa cum recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Medicii s