Concurenţa dintre spitalele de stat între ele şi cu mediul privat, dublată de concurenţa caselor de asigurări de stat cu cele private, ar putea scoate din criză sistemul sanitar din România. Aceasta a fost concluzia evenimentului "Radiografia sistemului de sănătate. Care este diagnosticul sistemului medical din România? Care sunt sursele de finanţare", organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu compania de asigurări MetLife.
"Nu putem vorbi de un sistem privat de sănătate câtă vreme nu funcţionează asigurările private", a spus Lucian Nicolae Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). El a adăugat că nu există spitale private adevărate în Bucureşti pentru că nu au servicii de medicină de urgenţă la capătul firului. Duţă a adus în discuţie şi faptul că infrastructura privată este slab dezvoltată în prezent în România. "Nu există decât un singur centru medical privat care asigură urgenţa şi acela este în Braşov", a mai spus şeful CNAS.
Participanţii la evenimentul organizat de ZF şi MetLife au fost Levente Vass, consilier al ministrului sănătăţii, Lucian Duţă, preşedintele CNAS, Theodor Alexandrescu, director general al companiei de asigurări MetLife România, Dragoş Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Dan Constantinescu, membru în Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Sorin Mierlea, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România, Daniel Jurcan, director general al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie.
În ultimii ani medicina privată s-a dezvoltat pornind de la medicina muncii un serviciu obligatoriu pentru angajatori, care iniţial acoperea numai astfel de contracte. Treptat însă, în condiţiile în care angajatorii au dorit să ofere pe lângă serviciile obligatorii d