Parlamentul European a prelungit acordarea ajutorul de stat pentru închiderii minelor de cărbune necompetitive. Astfel, operaţiunile de subvenţionare a producţiei de huilă se prelungesc până la 31 decembrie 2018, evitându-se închiderea imediată a minelor.
PE a dezbătut marţi viitorul celor 100.000 de locuri de muncă din industria mineritului şi planurile referitoare la ajutorul de stat pentru minele neprofitabile de cărbune. Regulamentul privind industria cărbunelui expiră la 31 decembrie 2010 şi în lipsa unui nou cadru legislativ care să permită anumite tipuri speciale de ajutor de stat pentru industria cărbunelui, statele membre ar fi nevoite să îşi închidă minele de huilă şi implicit să facă faţă consecinţelor sociale şi regionale, a arătat europarlamentarului Petru Luhan.
În urma dezbaterilor, Parlamentul European a votat în favoarea rezoluţiei privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive prin care se prelungeşte termenul limită pentru operaţiunile de subvenţionare a producţiei de huilă de la 1 octombrie 2014 până la 31 decembrie 2018 şi în favoarea amendamentelor depuse de către europarlamentarii români şi spanioli ce prevăd eliminarea gradul de reducere obligatorie cu 33% a subvenţiei acordate de către statul membru la fiecare 15 luni faţă de perioada iniţială.
„Din cauza concentrării regionale a minelor de cărbune, Valea Jiului din România, Bazinul Ruhr din Germania şi nord-vestul Spaniei ar fi principalele zone afectate iar impactul social al închiderii simultane a minelor, iar efectul ar putea fi semnificativ în aceste regiuni. Până la 100.000 de locuri de muncă ar putea fi vizate de această decizie, luând în considerare şi locurile de muncă din industriile conexe.
Închiderea imediată a minelor datorată sistării subvenţiilor ar genera un flux de muncitori disponibilizaţi, care nu pot fi