Brusca inflamare a tensiunilor din Peninsula Coreeana i-a facut pe unii sa se gandeasca, imediat, la izbucnirea celui de-al treilea razboi mondial, mai ales ca s-au tot vehiculat zvonuri privind redispunerea armelor nucleare tactice aflate pe teritoriul Coreei de Sud.
Care sunt sansele sa izbucneasca un conflict de proportii in regiune? Cat de mult va escalada incidentul de azi? Acestea sunt intrebari la care se straduiesc sa raspunda analistii de politica externa. Din nefericire, niciun fel de analiza nu poate prezice cu certitudine absoluta izbucnirea unui conflict sau a altuia.
Ce se poate spune insa cu certitudine este ca regimul de la Phenian este atat de imprevizibil incat a devenit de-a dreptul previzibil - aceste incidente la granita cu Sudul au mai avut loc de-a lungul anilor si fac parte din arsenalul de mecanisme de santaj si presiune al Phenianului.
Daca astazi toata presa vuieste de atacul nord-coreean asupra Sudului, ieri se vorbea despre omul de stiinta de la Stanford University, Siegfried Hecker, care a avut posibilitatea sa viziteze cea mai noua si moderna facilitate nucleara nord-coreeana, cu peste 2000 de centrifuge numai bune de imbogatit uraniul. In urma cu cateva luni, cea mai importanta stire externa era ca Phenianul a torpilat si scufundat un vas sud-coreean, omorand 46 de marinari.
Regimul comunist din Nord s-a obisnuit sa actioneze aceste parghii de presiune de fiecare data cand are senzatia ca Occidentul nu ii face suficiente concesii sau intarzie negocierile.
Sa fie o incercare de a-l "promova" pe Kim Jong-un?
Nu trebuie uitat si ca Nordul este singura dinastie comunista din lume. Analistii iau in considerare ca acest incident sa fie si o incercare, din partea Phenianului, de a intari pozitia de putere a lui Kim Jong-un, proaspat desemnatul urmas al tatalui sau, Kim Jon