In iernile in care temperaturile coboara mult, pestii au capacitatea de a se micsora, au descoperit cercetatorii.
Fenomenul a fost observat in cazul unei specii de pastrav, care in conditiile specificate s-a "micsorat" cu 1 centimetru, respectiv 10% din lungimea sa totala, conform BBC.
Dupa cum se afirma intr-un raport publicat in jurnalul Functional Ecology, acesta abilitate ajuta pestii tineri sa isi conserve energia, mai ales atunci cand resursele de hrana sunt limitate.
Si soarecii sau soparlele au aceeasi abilitate
Acest fenomen surprinzator a fost observat anterior in randul mamiferelor mici, inclusiv in cazul soarecilor de camp, dar si in cel al soparlelor.
Cea mai talentata este o specie de iguana care traieste in Gapapagos, care isi poate reduce dimensiunile cu 20%, cand hrana este greu de gasit. Este insa primul studiu care arata ca si pestii au aceeasi abilitate.
Totusi, cum reusesc pestii sa intre la apa? Cercetatorii numesc acest fenomen "anorexia de peste iarna" tocmai pentru ca apetitul pestilor scade dramatic in timpul toamnei, considerata perioada de tranzitie.
La un institut de cercetare din Finlanda au fost mimate conditiile unei ierni grele, observandu-se ca pestii au raspuns imediat noilor conditii, mentinandu-si noile dimensiuni, reduse cu pana la 10%, pe intreg parcursul "anotimpului rece".
In iernile in care temperaturile coboara mult, pestii au capacitatea de a se micsora, au descoperit cercetatorii.
Fenomenul a fost observat in cazul unei specii de pastrav, care in conditiile specificate s-a "micsorat" cu 1 centimetru, respectiv 10% din lungimea sa totala, conform BBC.
Dupa cum se afirma intr-un raport publicat in jurnalul Functional Ecology, acesta abilitate ajuta pestii tineri sa isi conserve energia, mai ales atunci