Târgul ofertelor pentru cofinanțarea proiectelor europene a arătat gradul de interes al instituțiilor financiare: din peste 30 de bănci prezente în România, doar patru au răspuns „prezent“!
În schimb, evenimentul organizat săptămâna trecută în Capitală a reunit toate autoritățile de management care gestionează proiectele ce accesează finanțarea nerambursabilă, precum și instituțiile pentru garantarea diverselor tipuri de credite. Cele peste 30 de miliarde de euro, cât reprezintă suma totală alocată României de la bugetul UE, în perioada 2007-2013, constituie o miză doar la nivel declarativ pentru autorități. Dovadă: deși au confirmat prezența, la inaugurare nu a apărut nici ministrul finanțelor, Gheorghe Ialomițeanu, nici guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. În schimb, mediul de afaceri, direct interesat în atragerea fondurilor nerambursabile, a fost foarte activ. De altfel, târgul a fost deschis de Constantin Boștină, vicepreședinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, care a menționat că evenimentul țintește o problemă actuală: absorbția redusă a fondurilor europene. Boștină a spus că la nivel național au fost depuse în total circa 23.000 de proiecte, din care numai 6.000 au fost aprobate și doar 4.000 au obținut decizie de finanțare.
Cu ce oferte s-au prezentat băncile
Pentru accesarea fondurilor comunitare BRD – Groupe Société Générale are mai multe tipuri de credite. Astfel, pentru pre-finanțare, creditul-suport se acordă până la o perioadă de 36 de luni, până la rambursarea cheltuielilor efectuate în cadrul proiectului. Se acoperă până la 100% din valoarea grantului. Un alt tip este creditul de investiții destinat cofinanțării proiectelor, care se poate acorda pe o perioadă de maximum zece ani. Împrumutul acoperă până la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente contribuției proprii a beneficiarului. Banca oferă un produs