Ministrul german al apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, a declarat luni că serviciul militar obligatoriu va fi suspendat, începînd cu vara anului viitor. Măsura este parte a reformelor din armata germană, care vor aduce statului economii de milioane de euro, scrie Der Spiegel. Sursa: Reuters
Ministrul şi-a anunţat intenţia de a renunţa la serviciul militar obligatoriu încă de anul trecut, după instalarea în funcţie. Anunţul său a fost aspru criticat, în special de foştii soldaţi, care au subliniat că recrutarea asigură o importantă - şi tradiţională - legătură între societatea germană şi armata sa.
Guttenberg şi-a menţinut însă decizia şi a reiterat că guvernul intenţionează să pună în aplicare reforma forţelor armate. Ministrul a precizat că numărul militarilor germani va ajunge la aproximativ 180.000 – 185.000, în scădere de la 240.000 cât sunt în prezent.
Reforma vizează şi Ministerul Apărării, care va pierde 1000 de posturi. Guttenberg nu a precizat, deocamdată, care baze militare ar putea fi închise. El s-a mulţumit să sublinieze că reducerile de costuri vor totaliza 500 de milioane de euro anual.
Numărul recrutărilor a scăzut semnificativ în ultimii ani, odată cu reducerea termenului de recrutare la numai şase luni. Oficialii militari s-au plâns că această perioadă prea mică nu justifică cheltuielile necesare pentru instruirea recruţilor. O consecinţă a acestei situaţii a fost aceea că proporţia persoanelor respinse de la recrutare pentru motive de sănătate a crescut în 2009 la 42%.
Numărul recruţilor a fost compensat de cel al germanilor care s-au angajat în armată, cu contracte pe perioade determinate. Armata germană a angajat, în 2009, 188.000 de soldaţi.
Un amănunt important: suspendarea serviciului militar obligatoriu aduce și sfârșitul serviciului civil, care beneficiază de aportul germanilor