Costul vieţii este factorul cel mai important pentru un oraş atractiv, dar şi elementul care necesită cea mai mare îmbunătăţire. Astfel, un oraş atractiv pentru locuit ar trebui să aibă mai întâi de toate un cost bun al nivelului de trai (45%) şi apoi ar trebui să ofere un sentiment de siguranţă şi securitate (41%) pentru locuitorii săi, în opinia respondenţilor la un studiu realizat de GfK, privind "menţinerea oraşelor locuibile".
De asemenea, respondenţii consideră drept priorităţi majore într-un oraş următoarele: accesul la unităţi sanitare (23%) şi educaţie (25%), aspectele de mediu (31%) şi accesibilitatea preţurilor locuinţelor (22%).
Dezvoltarea infrastructurii, prioritară
Aceste priorităţi sunt urmate îndeaproape de transportul public, infrastructura rutieră şi parcări (12%), acestea fiind priorităţi de rang doi, dar care reprezintă o prioritate majoră pentru marile oraşe şi pentru Bucureşti.
De asemenea, 43% dintre persoanele din Bucureşti consideră că dezvoltarea transportului în comun, a infrastructurii rutiere şi parcărilor reprezintă o prioritate importantă.
4 din 10 români s-au mutat în alt oraş
În momentul în care li s-a cerut să îşi evalueze oraşul, respondenţii au spus că acesta este un loc mai bun de trăit decât de muncit – deşi perspectiva lor tinde să se schimbe odată cu creşterea în mărime a oraşului, astfel că marile oraşe şi Bucureştiul sunt considerate "oraşe în care poţi munci". Referitor la potenţialul economic al oraşului, aproape jumătate dintre persoanele intervievate consideră că oraşul lor are un potenţial redus în acest sens.
Potrivit acestui studiu, aproximativ 4 din 10 români din mediul urban au migrat în oraşul actual în care locuiesc/muncesc astăzi. Proporţia persoanelor cu studii superioare care au migrat în mediul urban este uşor peste