Specialiştii consideră că mutarea spice-shopurilor mai departe de şcoli nu rezolvă problema creşterii numărului de persoane dependente. O soluţie ar fi dezincriminarea consumului. Sursa: VLAD STĂNESCU
La începuturile "magazinelor de vise", cei care mai trăgeau pe nas câte o "sare de baie" erau tinerii ce consumau droguri legale doar în weekend, doar pentru distracţie.
În acest an, când spice shopurile şi-au căutat locuri strategice în apropierea şcolilor, profilul consumatorului s-a modificat: bărbat (în proporţie de 80%), cu vârste mult mai mici, chiar elev de gimnaziu, care nu mai consumă doar ocazional şi doar în scopuri recreaţionale, ci aproape zilnic şi chiar în primele ore ale zilei.
Tentaţia e cu atât mai mare cu cât afli din geamul micilor chioşcuri că au adus marfă nouă "Pure 25 de grame". Nimic nu-l mai împiedică pe consumator să-şi facă rost de substanţe psihotrope, o poate face la orice oră din zi sau din noapte, dând un telefon sau trimiţând un e-mail. Livrarea se face la domiciliu.
Mai multe "magazine", mai mulţi consumatori închişi
Autorităţile încearcă "să împingă" aceste magazine mai departe de şcoli, de parcă asta i-ar opri pe elevi să-şi facă rost de "marfă". Potrivit specialiştilor, soluţia nu stă doar în închiderea sau alungarea vânzătorilor de etnobotanice, ci trebuie să se recurgă la măsuri mult mai drastice, precum dezincriminarea con sumului.
Iar Anand Grover, raportorul special al Organizaţiei Naţiunilor Unite, a cerut acest lucru răspicat: "Consumul de droguri trebuie dezincriminat urgent!". În acest timp, statul român cheltuieşte de zece ori mai mult pentru a-i ţine în închisori pe toxicomani decât pentru prevenţie.
În 2009, au fost condamnate cu 81% mai multe persoane pentru infracţiunea de deţinere în vederea consumului propriu decât în anii precedenţi, p