Antipsihoticele şi unele antidiabetice orale pot avea ca efect advers stimularea apetitului. Alte câteva categorii de medicamente provoacă retenţia apei în ţesuturi. Din fericire, în acest caz, scăderea în greutate este rapidă după încetarea tratamentului.
Îngrăşarea este o reacţie adversă a aumitor pastile şi, ca orice reacţie adversă, apare doar la câteva dintre persoanele care iau medicamentul respectiv, nu la toate.
Mai citeşte şi:
Vezi aici cum se schimbă regulile pentru farmacişti
„Frecvenţa acestui efect advers este relativ redusă. Apariţia sa depinde în multe cazuri de doza de medicament administrată, precum şi de durata tratamentului", precizează prof. dr. Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti. O categorie de medicamente care cresc pofta de mâncare sunt antipsihoticele. Acestea acţionează asupra receptorilor din creier care controlează apetitul.
Şi antidiabeticele orale pot avea ca efect advers îngrăşarea, însă doar clasa sulfonilureicelor. Unele antidiabetice, cum sunt biguanidele, pot, din contră, să provoace o scădere în greutate. În cazul medicamentelor care cresc apetitul, bolnavul trebuie să fie atent la aportul caloric pentru a evita îngrăşarea. Scăderea în greutate este reversibilă după încetarea tratamentului, însă ea se face lent şi necesită o atenţie sporită la dietă, precum şi exerciţii fizice.
Corticosteroizii cresc retenţia de apă
Bolnavii cu poliartrită reumatoidă, persoanele cu astm ori cu alergii şi toţi cei care iau corticosteroizi pot avea neplăcuta surpriză de a constata că au luat în greutate. Corticosteroizii, mai ales dacă sunt administraţi pe o perioadă îndelungată, favorizează retenţia apei în
ţesuturi. „Cortizonii produc o obezitate particulară, similară celei din boala Cushing, în care ţes