Armata nord-coreeană a lansat ieri peste 200 de obuze asupra insulei, ucigând cel puţin doi soldaţi. Armata din Coreea de Sud a răspuns cu aceeaşi monedă.
Citeşte şi:
Atacul Coreei de Nord asupra insulei Yeonpyeong este cel mai grav împotriva civililor, din ultimii 20 de ani
Pe insula Yeonpyeong, unde locuiesc aproximativ 1.300 de oameni, au fost făcute una cu pământul 70 de case. Imaginile prezentate de televiziunile sud-coreene au surprins rafalele de obuze şi mai multe clădiri în flăcări. Reţeaua de electricitate a căzut, insula rămânâd fără curent electric. Coloanele de fum negru care se ridicau ieri după-amiază de pe insulă erau vizibile de la depărtare.
Sute de localnici au părăsit Yeonpyeong, ajungând pe continent (la o distanţă de 145 de kilometri) cu ajutorul bărcilor de pescuit şi riscând să cadă victime schimbului de focuri între cele două Corei. Cei care au decis să rămână pe insulă - o zonă disputată de cele două Corei - au fost duşi de autorităţi în buncăre. Armata sud-coreeană a ridicat gradul de alertă la cel mai înalt nivel de la sfârşitul războiului cu nordul (1950-1953).
Reuniune în buncăr
Preşedintele de la Seul, Lee Myung- Bak , a convocat o reuniune de urgenţă a Guvernului, tot într-un buncăr aflat chiar sub palatul prezidenţial de teama unor atacuri care ar putea viza capitala Coreei de Sud. Şeful statului a asigurat că va lua toate măsurile ca situaţia să nu se transforme într-un adevărat război în Peninsulă. „Armata noastră va riposta ferm la orice nouă provocare", a avertizat însă preşedinţia sud-coreeană.
Liderul Myung-Bak a calificat bombardarea Yeonpyeong de către Coreea de Nord drept o „provocare militară clară". „Acest bombardament care a vizat obiective civile este de neiertat. Autorităţile de la Phenian vor trebui să-şi asume responsabilitatea", a subliniat preşedinţia sud-coree