Deşi Europa a reacţionat mult mai rapid în cazul crizei irlandeze decât al celei elene, mulţi economişti consideră că apele se vor calma doar temporar şi că furtuna care planează deasupra UE nu s-a încheiat.
"Cred că urmează Portugalia. Din cauza problemelor severe pe care le are la capitolul datorii, Portugalia va pierde accesul la finanţarea de pe pieţe", este de părere economistul Nouriel Roubini, cel care a prezis criza financiară din 2008. "Dar dacă Spania se prăbuşeşte, Europa nu are la dispoziţie atât de mulţi bani încât să o salveze. Spania este prea mare pentru a fi lăsată să cadă, dar şi prea mare pentru a fi salvată", continuă economistul, cunoscut şi sub numele de "Doctor Doom" (Doctorul Apocalipsă).
Contrar economiştilor, politicienii europeni se arată optimişti. "Dacă reuşim să găsim răspunsul corect pentru problema irlandeză, sunt toate şansele să nu existe un efect de contagiune", spune ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble. Deşi trecuseră şase luni de când Grecia a fost salvată de la faliment cu ajutorul unei injecţii de 110 mld. euro de la FMI şi Uniunea Europeană, pieţele s-au inflamat rapid în cazul Irlandei, iar scenariul se poate repeta în cazul celorlalte verigi slabe ale Europei-Spania şi Portugalia.
"Va preveni contagiunea? Pe termen scurt da, dar nu şi pe termen mediu. (Bailout-ul Irlandei n. red.) va calma pieţele şi va da celorlalte state puţin spaţiu de manevră. În particular, Portugalia nu a scăpat încă", este de părere Carsten Brzesjki, economist al ING.
Wolfgang Munchau, unul dintre cei mai cunoscuţi editorialişti de business, expune într-o opinie în cotidianul Financial Times problemele cu care se confruntă Europa. "Problema ce trebuie rezolvată este stoparea contagiunii crizei bancare irlandeze. Canalele pe care se poate extinde sunt uşor de depistat. Băncile engleze şi cele germane au acordat împrum