Fost han, apoi restaurant în perioada Interbelică, casa „groazei” de la numărul 116, de pe strada Gării, una dintre cele mai aglomerate ale oraşului, pune acum viaţa în pericol familiilor care au casele la nici trei metri distanţă.
Imobilul a ajuns într-o stare foarte avansată de degradare, pereţii se prăbuşesc, acoperişul nu mai este la locul său, cărămizile cad în curţilegiurgiuvenilor care se străduiesc de ani de zile să obţină aprobarea pentru a fi demolată.
Membrii familiei Micic de la numărul 118 sunt disperaţi. Locuinţa lor este la o distanţă foarte mică de peretele casei-ruină. „ Avem copii, ne e frică să îi lăsăm în curte, cad cărămizi de pe casa asta, cel puţin când vine furtuna stăm cu sufletul la gură să nu zboare chiar peste noi acoperişul acela desprins”, ne-a declarat Ionel Micic.
Proprietarul este în Spania
Bărbatul spune că proprietarul imobilului, Marius M., este acum plecat în Spania, la muncă alături de soţia sa. „ Şi ei au vrut s-o dărâme, dar li s-a spus că e monument istoric. De refăcut n-au cum, asta nu mai e casă care să fie refăcută, trebuie demolată, măcar etajul ca să nu ne mai pună viaţa în pericol”, ne-a mai spus Ionel.
Tot de la el aflăm că în urmă cu mai bine de şapte ani, un bărbat a murit la casa aceea. „ Pe vremea aceea era alt proprietar, acela a vrut s-o dezmembreze, şi peste un muncitor a căzut un zid. Din câte ştiu eu, imediat proprietarul a vândut-o familiei M., care au zis că n-au avut bani până acum să o repare”.
Casa, într-o zonă protejată
Arhitectul peisagist Alexandru Gheorghe ne-a confirmat faptul că imobilul respectiv face parte dintr-o zonă protejată şi că cei care pot interveni sunt de fapt cei de la Direcţia de Culte. „ Proprietarii nu au voie să intervină. Strada Gării, alături de Victoriei şi Vasile Alecsandri sunt zone prote