Şi în această perioadă de restricţii alimentare trebuie să existe un echilibru între conţinutul de grăsimi, de proteine şi de carbohidraţi. Abţinerea de la consumul produselor de origine animală este contraindicată copiilor şi gravidelor, iar bolnavii cronic şi bătrânii au nevoie de acordul medicului pentru a posti.
Nerespectarea regulilor alimentare esenţiale în perioada de post poate duce la pierderea sau la acumularea de kilograme. Acest lucru deoarece, pe parcursul celor 40 de zile de dinaintea Crăciunului, unele persoane adoptă o alimentaţie bazată numai pe fructe şi pe legume, în timp ce altele recurg la o dietă bogată în făinoase, cu un conţinut mare de calorii, pentru a suplini lipsa grăsimilor de origine animală.
„Şi în perioada postului este bine ca doar jumătate din calorii să provină din glucide complexe. Pâinea, cerealele, cartofii, orezul, pastele făinoase şi fructele sunt surse importante de glucide în această perioadă. Pe de altă parte, eliminarea tuturor produselor de provenienţă animală trebuie compensată prin consumul de proteine vegetale, în mod particular cele provenite din soia, care au o calitate biologică înaltă, apropiată de cea a produselor animale", recomandă medicul specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice Adrian Copcea de la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca.
Nucile, alunele de pădure, năutul, mazărea, fasolea uscată, ciupercile şi măslinele sunt alte surse de proteine vegetale, unele cu valoare calorică ridicată. Tendinţa de a consuma mai multe grăsimi vegetale în această perioadă poate explica excesul de kilograme rezultat în urma postului în cazul unor persoane. De aceea, numărul de calorii aduse zilnic prin alimentaţie nu trebuie să depăşească 2.000 în cazul femeilor şi 2.500 în ceea ce-i priveşte pe bărbaţi.
Repausul alimentar, neindicat bolnavilor
Specialiştii afirmă