Senatul a adoptat, marţi, proiectul legislativ aparţinând mai multor democrat-liberali, care prevede reducerea cotei unice în cazul impozitului pe venit de la 16% la 10%.
Proiectul a fost susţinut în plen de senatorul PDL Iulian Urban, care a arătat că această măsură este menită să ducă la o relaxare fiscală, în lipsa căreia 'lucrurile (din punct de vedere al economiei - n.r.) ar putea lua o turnură descendentă'.
Totodată, el a subliniat că adoptarea acestei măsuri, alături de altele care au trecut de Senat şi Camera Deputaţilor, 'vor creşte şansele ca viitorul val de mari investiţii să se facă în România' şi nu în ţările vecine, care au cote unice de impozit de doar 10%, Bulgaria şi Ungaria.
'Nu este vorba despre o decizie politică, ci de interesul naţional', a subliniat senatorul PDL.
Liderul senatorilor social-democraţi, Ilie Sârbu, a afirmat că Urban 'a dat dovadă de curaj şi este printre puţinii care nu doar semnează proiecte de lege, ci are şi curajul să le susţină', spre deosebire de 'unii miniştri care, după ce le-au semnat, şi-au dat seama că nu erau bune sau erau în contradicţie cu doctrina partidului'.
'Dorim să fie cât mai multe proiecte de genul acesta şi poate că şi Guvernul se va trezi şi va ţine cont de proiectele celor care vin din teritoriu', a afirmat Sârbu.
Senatorul liberal Dan Radu Ruşanu a susţinut, la rândul său, că bulgarii şi ungurii 'ne fură investitorii' prin faptul că au cote unice de impozitare mai scăzute, însă a adăugat că această cotă trebuie să fie aceeaşi şi pentru salariaţi şi pentru companii, iar prin măsura reglementată de proiectul legislativ se abdică de la acest principiu.
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda s-a declarat 'dezamăgit' de prezentarea Ministerului Finanţelor, remarcând că ar fi trebuit să conţină o simulare pe 6 - 12 luni, care, cu sigura