La câteva luni după ce a fost nevoită să intervină pentru a ajuta Grecia, Uniunea Europeană şi FMI se grăbesc să soluţioneze încă un episod al crizei europene acordând Dublinului un împrumut de cel puţin 90 de miliarde de euro pentru a face curăţenie în sectorul bancar. Deşi pieţele au primit cu optimism anunţul, mulţi economişti se întreabă cât va dura până ce pieţele îşi vor îndrepta tunurile către celelalte verigi slabe ale Europei: Portugalia şi Spania.
Executivul de la Dublin a recunoscut că nu poate rezolva singur problema sectorului bancar şi a cerut ajutor Uniunii Europene şi FMI, care pun la cale un ajutor extern de cel puţin 90 de miliarde de euro, scrie presa străină.
În schimbul banilor, guvernul de la Dublin va fi nevoit să suporte anumite costuri, printre care un val de măsuri nepopulare, alături de restructurarea radicală a sectorului bancar supradimensionat. Băncile irlandeze au active totale de patru ori mai mari decât economia ţării. "Băncile sunt o problemă mult prea mare pentru această ţară. Guvernul trebuie să se asigure că sectorul bancar nu va intra în colaps", a motivat ministrul de finanţe Brian Lenihan nevoia acesării unui împrumut de asemenea dimensiuni în faţa populaţiei dezamăgite.
Ministrul a precizat că banii de la UE şi FMI vor intra într-un fond de siguranţă şi că băncile, care au primit ajutoare de stat în valoare de câteva zeci de miliarde de euro în ultimii doi ani, vor reveni pe linia de plutire după aplicarea unei serii de reforme structurale asupra sectorului.
"Nu putem avea un sistem bancar care este dependent în totalitate de susţinere de la Banca Centrală Europeană, este esenţial să declanşăm o reformă profundă", a adăugat Lenihan.
Miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro s-au temut că această criză ar putea scăpa de sub control după ce Allied Irish Bank, a doua cea mai mare bancă i