După "meciul" turismului, pierdut la scor de maidan în favoarea bulgarilor, vecinii de la sud de Dunăre ne dau lecţii usturătoare şi în materie de fiscalitate. Dacă în România este aplicat principiul „prinde firma şi ia-i banii”, bulgarii şi-au dat seama că este mai bine să "iei mai puţin, dar de la mai mulţi". Motiv pentru care Bulgaria a devenit un paradis fiscal pentru micii întreprinzători din România. Potrivit unei analize Reuters, Bulgaria a atras până în prezent aproximativ 2.500 de companii din România.
De ce să-ţi faci firmă în Bulgaria? O întrebare coerentă pentru mulţi antreprenori. În primul rând, fiscalitatea este mult mai relaxată, birocraţia este redusă, costurile cu forţa de muncă sunt mai mici. Totodată, proprietăţile şi chiriile sunt la aproape jumătate din valoarea din România, iar capitalul minim pentru înfiinţarea unei societăţi este sibolică: 1 euro. În România te costă 200 de lei.
Casa de avocatură Dănilă, Petre şi Asociaţii este prima din România care îşi deschide un sediu în Bulgaria, în oraşul Ruse. Reprezentanţii casei spun că au testat pe propria piele „paradisul” bulgăresc. Cristian Petre, senior partner la casa de avocatură spune că a biroul în care îşi are sediul firma este de top, preţul pe metru pătrat fiind de 10 euro. El susţine că micii întreprinzători sunt vizaţi pentru operaţiuni de relocare a afacerilor.
Unul dintre cele mai mici impozite pe profit
Bulgaria reprezintă o atracţie financiară pentru că în prezent are unul dintre cele mai mici impozite pe profit din UE, de numai 10%, iar impozitul pe dividende este de 5%, faţă de 16% cât este în România. De asemenea, firmele din ţara vecină nu sunt obligate să depună declaraţii fiscale trimestriale, ci doar o declaraţie anuală de impozit pe profit la data de 31 martie a anului următor. Tot până la 31 martie societăţile trebuie să plătească şi impoz