Volumul „Prinţ şi cerşetor“, de Mark Twain, o frumoasă parabolă despre sărăcie şi dreptate, se distribuie joi, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 12,99 lei. Apărut în colecţia „101 cărţi de citit într-o viaţă“, romanul a fost ecranizat de mai multe ori, inclusiv în anul 2000, avându-l pe Aidan Quinn în rolul principal.
„Mark Twain, cunoscutul autor al romanelor „Aventurile lui Tom Sawyer" şi „Aventurile lui Huckleberry Finn" a deschis cu „Prinţ şi cerşetor" (1882) seria scrierilor sale cu caracter istoric. Dincolo însă de acest fundal realist, amploarea volumului „Prinţ şi cerşetor" vine din capacitatea scriitorului de a surprinde trăsături sociale universale, povestea devenind astfel o adevărată parabolă care îi pune faţă în faţă pe săraci şi pe bogaţi, pe cei oneşti şi pe cei falşi. Twain nu sfârşeşte însă prin a fi doar un simplu moralist, ci evidenţiază subtil - prin intermediul acţiunii propriu-zise şi a unui final clasic, în care binele învinge răul - că, în viaţă, fiecare dintre noi are partea lui de răsplată; că în orice moment, destinul ne poate aduce o schimbare radicală.
Faţă în faţă cu lumea săracilor
Acţiunea din „Prinţ şi cerşetor" are loc în 1547. Personajele centrale sunt Tom Canty şi Prinţul Edward. Canty este un tânăr sărac, care-şi trăieşte adolescenţa alăuri de tatăl lui, într-o suburbie a Londrei. Edward este însuşi fiul regelui Henric al VIII-lea al Angliei. De o abilitate aparte, Mark Twain îşi înzestrează personajele cu o trăsătură comună: cei doi tineri seamănă foarte bine din punct de vedere fizic, deşi sunt diametral opuşi din punct de vedere al statutului social. Acesta este elementul care permite întregii poveşti să ia o turnură pe cât de palpitană, pe atât de consistentă în semnificaţii. Într-un moment de tensiune, Canty şi Prinţul Edward decid să facă schimb de haine. Îmbrăcat în zdrenţe ca de cerşe