Iulia Goşea are doar 27 de ani şi este licenţiată în matematică, dar lucrează ca somelier într-un restaurant din Franţa. Tânăra a reuşit să schimbe imaginea României peste hotare, numărându-se printre cei mai buni opt somelieri ai Europei şi în primii 12 din lume.
Iulia Goşea, membră a Asociaţiei Somelierilor din România, care îşi are sediul la Braşov, a reprezentat ţara noastră la „Trofeul Cel mai bun somelier al Europei 2010". Ea a reuşit să se califice printre cei opt semifinalişti, la concursul, care a fost organizat la Strasbourg, urmând ca în cursul zilei de astăzi să afle dacă a obţinut premiul cel mare.
Iulia Goşea are doar 27 de ani şi este licenţiată în matematică, dar lucrează ca somelier într-un restaurant clasat cu 2 stele Michelin, din Franţa. Înainte de a începe să pună bazele carierei sale de somelier, Iulia a fost profesoară de matematică în Franţa. Deşi aparent nu există legătură între cele două ştiinţe, ea compară stiinţa vinului cu cea a matematicii, mai exact etapele logice ce trebuie urmate în cazul fiecăreia dintre ele.
Pasiunea ei pentru gastronomie şi pentru vinul de calitate porneşte încă din copilărie, într-o familie ce aprecia mâncărurile gustoase şi un tată producător de vinuri. Astfel, deşi lucra în domeniul învăţământului, a început să studieze în Franţa ştiinţele vinului. S-a înscris la cursuri de analiză senzorială şi degustare la Universitatea Vinului, pregătindu-se pentru obţinerea diplomei de somelier, pe care a obţinut-o cu uşurinţă.
Vicecampioană în România
În toamna lui 2008, Iulia s-a reîntors în România, unde a obţinut doar titlul de vicecampion la Trofeul Somelăriei, iar apoi, a decis să vadă cum e să fii somelier în România, şi a lucrat timp de şase luni la Cramele Halewood România ca „flying somelier", mergând în fiecare seară la alt restaurant ca să facă prezentare de vinuri. @N_P