Peste 200 de obuze trase de nord-coreeni au ucis doi sud-coreeni, au rănit alţi 18 şi au distrus case de pe o insulă situată pe linia de demarcaţie dintre cele două state, dar regimul de la Phenian susţine că a fost "atacat"
Conflictul dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, "îngheţat" de armistiţiul încheiat în iulie 1953, s-a reaprins, marţi, după ce militarii trupelor nord-coreene au tras circa 200 de obuze asupra unei insule sud-coreene. Doi militari sud-coreeni au fost ucişi, 18 sunt răniţi, dintre care unii se află în stare gravă, iar circa zece case au fost distruse.
Trupele Guvernului de la Seul au ripostat cu tiruri de artilerie şi avioane F-16, dar acţiunile militare au încetat, în cursul serii, odată cu apelul preşedintelui Lee Myung-bak la "reţinere". În schimb, regimul de la Phenian a dat întreaga vină pentru incidentele armate pe vecinii din sud. "Inamicul sud-coreean, în pofida avertismentelor noastre repetate, a comis provocări militare, procedând la tiruri de artilerie pe teritoriul nostru maritim, aproape de insula Yeonpyeong, începând cu ora 13.00 (6.00 - la Bucureşti)", se arată într-un comunicat al comandamentului armatei nord-coreene.
Mai mult, Phenianul nu se fereşte de a formula ameninţarea că armata sa "va continua fără ezitare atacurile militare dacă inamicul sud-coreean îndrăzneşte să invadeze teritoriul nostru fie şi cu 0,001 milimetri". În Marea Galbenă, "nu va exista decât frontiera maritimă stabilită de noi", adaugă comunicatul.
Insula Yeonpyeong, situată în vestul Peninsulei şi locuită de circa 1.300 sud-coreeni, se găseşte chiar la sud de linia de demarcaţie decretată de ONU după Războiul din Coreea (iunie 1950 - iulie 1953). Potrivit Phenianului, Yeonpyeong se află la nord de linia de demarcaţie pe care o revendică. Grave incidente navale s-au produs în largul insulei în 1999, 2002 şi noiembr