EPISODUL 7: O bucureşteancă se chinuieşte de nouă ani să intre în posesia unei garsoniere care i-a aparţinut tatălui ei. Sursa: EVZ
O bucureşteancă în vârstă de 67 de ani încearcă în zadar, încă din 2001, să reintre în posesia unei garsoniere ce i-a aparţinut tatălui ei. Primăria Capitalei i-a ignorat cererile timp de trei ani.
A urmat un proces care a durat alţi patru ani. Rezultatul: deşi deţine o hotărâre definitivă şi irevocabilă încă din 2008, Sibila Săpătoru tot nu a primit garsoniera pentru că edilii Capitalei continuă să o ignore.
Cumpărată în ’49, naţionalizată în ’50
Tatăl Sibilei Săpătoru, Constantin A. Papadopol, cumpăra, în decembrie 1949 o garsonieră pe str. Jean Louis Calderon din Bucureşti. Aceasta i-a fost, însă, naţionalizată prin Decretul 92/1950.
Femeia a fost nevoită să mai aştepte încă 11 ani după Revoluţia din decembrie ’89 apariţia unei legi (10/2001) care să-i dea posibilitatea de a încerca să recâştige garsoniera. Atunci, Sibila Săpătoru a depus la Primăria Bucureşti notificarea nr. 2218/2001. Răspunsul nu a mai venit niciodată.
"Ping-pong" cu dosarul între instanţe
Într-un final, bătrâna s-a a dresat Tribunalului Bucureşti. Instanţa avea să soluţioneze, în 2005, solicitarea Sibilei Săpătoru, obligând primăria să-i restituie garsoniera. Primăria a declarat însă apel, iar Curtea de Apel Bucureşti a decis desfiinţarea sentinţei, pe motiv că nu Tribunalul ar fi fost competent să soluţioneze cauza. Astfel, dosarul a fost trimis Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti. Practic, procesul a pornit de la zero.
Judecătoria Sectorului 5 i-a dat din nou dreptate bătrânei, primăria a atacat iarăşi sentinţa, dar Tribunalul Bucureşti a menţinut- o. Numai că reprezentanţii primăriei s-au adresat iarăşi Curţii de Apel Bucureşti care, de această dată, a ajuns la concluzi