Piaţa materialelor de construcţii va scădea în acest an cu 15% şi ar putea consemna un regres de 1,5-2,5% anul viitor, a declarat luni preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR), Claudiu Georgescu.
Anul trecut, declinul acestui sector a fost de 28% faţă de 2008.
Potrivit sursei citate, faptul că sectorul produselor pentru construcţii deserveşte în principal piaţa internă, exportul având o pondere scăzută, a făcut ca în ultimii doi ani acest domeniu să nu poată compensa scăderea internă şi a pierdut peste 30% din angajaţi.
"În 2009 şi o parte din 2010 a existat un război acerb pe piaţă din punctul de vedere al preţurilor şi al calităţii", a afirmat reprezentantul asociaţiei.
Printre factorii care au influenţat negativ evoluţia pieţei se numără criza economică, lipsa investiţiilor statului sau private, dar şi disfuncţionalităţi legislative, susţine Georgescu.
În aceste condiţii, pentru ca piaţa să se revigoreze este nevoie de investiţii, de un cadru legislativ adecvat, de cooperarea între mediul privat şi stat, precum şi de elaborarea unei strategii sustenabile în domeniul construcţiilor.
Şeful APMCR a afirmat că piaţa materialelor a fost susţinută în acest an în special de lucrările de reparaţii, iar în absenţa livrărilor pentru proiecte de reconstrucţie în urma inundaţiilor din zona Moldovei piaţa ar fi scăzut şi mai mult.
Referindu-se la evoluţia diferitelor segmente de piaţă, Georgescu a afirmat că materialele a căror producţie necesită multă energie electrică au avut scăderi în 2010, dar în cazul celor cu valoarea adăugată ridicată mare s-au constatat creşteri minore.
Declaraţiile lui Georgescu confirmă opiniile exprimate săptămânile trecute şi de alţi reprezentanţi ai industriei materialelor de construcţii, care s-au arătat la rândul lor pesimişti cu privire la piaţa de profi