Soarta celei mai mari ferme de creştere a fazanilor din ţară este în acest moment incertă, din cauza problemelor financiare. Ultimii 8000 de fazani pleacă, în aceste zile, în ţară, unde vor popula fondurile de vânătoare româneşti.
Până anul trecut, fermele româneşti exportau aproape în totalitate producţia de fazani în Italia, deoarece, pe piaţa internă, păsările nu mai erau la mare căutare.
Acum, situaţia s-a schimbat radical. Cum străinii i-ar fi vrut, în acest an, la un preţ de nimic, ultimii 8000 de fazani care au mai fost crescuţi la Pătulele pleacă, în aceste zile, pe fondurile de vânătoare româneşti.
“Preţurile oferite de partenerii externi, în special de fermele din Italia, Slovacia şi Cehia au fost foarte mici, cheltuielile sunt foarte mari şi consider că Regia Naţională a Pădurilor a luat o hotărâre foarte bună de a popula fondurile de vânătoare, care sunt apte pentru a primi aceşti fazani”, ne-a precizat Ion Megan, directorul Direcţiei Silvice Mehedinţi.
VEZI AICI GALERIE FOTO
Din păcate, la trei, patru euro bucata, preţul oferit de italieni, afacerea nu-i deloc profitabilă pentru crescători. Mai ales că, toată vara, s-au străduit să crească fazani de primă clasă.
Angajaţii fermei îi regretă
Cum profit nu există, fazaneria are zilele numărate. Decizia o vor lua reprezentanţii Romsilva în perioada următoare. Cert este că închiderea ei ar însemna distrugerea întregii baze materiale.
“Am pus foarte mult suflet aici, am ţinut-o aşa cum am putut, ca să avem nişte rezultate foarte bune, pentru a face export în Italia şi pentru a aduce valută în ţară.
Eu consider că mai mergea încă un an, doi, trei cu puţine investiţii se putea continua”, ne-a spus Sandu Stoia, şeful Fazaneriei din Pătulele, unde sunt crescuţi cei mai de calitate fazani din România, în semisălbăticie.
Pentru că merge în pierde