Departe de a fi doar un condiment, sofranul, unoscut de 5.000 de ani, este una dintre plantele care influenteaza major starea de sanatate.
Cercetarile au aratat ca intarzie degradarea rinichilor in cazul suferinzilor de ciroza, iar in India, unde este nelipsit din bucatarie, si incidenta cazurilor de cancer de colon, san, prostata si plamani este mult mai mica decat in alte tari, de 10 ori mai mica decat in SUA, de exemplu.
Pentru ca este un puternic antioxidant, sofranul a fost folosit din vechime pentru a controla multiple afectiuni, cum ar fi problemele digestive, durerea, artrita si inflamatiile, relateaza Suite101.com. Antimicrobian, antibacterian, lucreaza ca un antiseptic si ca un antibiotic. Este, de asemenea, un agent antiinflamator, ca si ghimbirul.
In plus, are grija de ADN-ul nostru, prevenind mutatiile. Cercetarile recente au aratat ca reduce si efectele secundare ale sedintelor de chimiterapie. In plus, este un potent agent antiviral impotriva HIV.
Lupta cu holera, febra tifoida si difteria
Gratie calitatilor sale antiseptice, este prescris in durerile de stomac, in problemele hepatice si intestinale si chiar in caz de diaree cronica. Cercetarile recente au aratat ca sofranul poate lupta chiar si cu holera, febra tifoida si difteria, fiind util si in caz de colita sau boala Crohn.
Previne flatulenta si ajuta in lupta cu viermii intestinali, iar fiert in lapte te scapa de raceala si durerea din corp. Purifica sangele si este un tonic general. Bogat in fier, previne instalarea anemiei, dar si a astmului, sinuzitei, inflamarea articulatiilor, si chiar a sclerozei multiple ori a osteoporozei.
Beneficiile sale nu se opresc aici, sofranul fiind util si in problemele pielii, dar si in caz de boli cardiovasculare. Bogat in fier, mangan, B6, fibre si potasiu, sofranul scade si pre