Autorităţile încearcă să implementeze un proiect menit să reducă rata mortalităţii infantile, care a ajuns în Dâmboviţa 12,5 la mia de născuţi vii.Romii din fosta aşezare Haimanale, locul de naştere al marelui dramaturg Ion Luca Caragiale, trăiesc din mila publică, rareori din munca cu ziua şi, cel mai des şi sigur, cu ce dă Dumnezeu.
Judeţul Dâmboviţa iese în evidenţă printr-o statistică sumbră. Rata mortalităţii infantile este de 12,5 la mia de născuţi vii, în condiţiile în care media europeană nu depăşeşte 4,59. Cauza principală a deceselor înregistrate în rândul copiilor este sărăcia. Condiţiile precare în care sunt crescuţi constituie mediul propice pentru dezvoltarea bolilor.
Conform datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică, în Dâmboviţa, în 2009, au decedat 72 de copii cu vârstă până în patru ani.
Una dintre cele mai expuse comunităţi din judeţ este cea a romilor din Caragiale. Cele 200 de familii primesc de la societate sfaturi şi programe de reconversie profesională. Sunt oameni pe spinarea cărora s-au experimentat tot felul de proiecte, menite să-i scoată la liman. Degeaba! Locuri de muncă nu au. Perspective, şi mai puţine. Mulţi păstrează acasă teancuri de certificate de calificare. La ce bun? Pe ei nu-i angazează nimeni.
“Nu mai am nevastă. Nu mai am copii. Nu mai am nimic. Am avut 150 de ani de condamnare. Unde să mă duc să muncesc? Cu ce să trăiesc? Cine mă angajează pe mine?”, se întreba Marian Micu, un bărbat care a executat deja 16 ani de închisoare pentru furt de lemne.
Capii de familie au trecut toţi prin puşcărie
Alt localnic trage de noi pentru a ne duce să vedem cămăruţa întunecoasă în care trăieşte cu nevasta surdo-mută şi patru copii. “De 15 ani nu mai am nici măcar curent electric. Nici nu mai ştiu ce-i ăla televizor”, spune Iulian Costache.
Romii din Caragiale sunt campioni