Cu un vot la limită, Senatul a aprobat astăzi prevederile convenite în vară prin acordul cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană, între care se numără și creșterea TVA de la 19% la 24%. Șase voturi au despărțit puterea de opiziție, existând riscul ca acordul să fie respins și tranșele așteptate în decembrie și în martie să rămână sub semnul întrebării. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Săptămâna trecută, opoziția reușise să-și impună punctul de vedere în comisia de buget-finanțe, respingând acordul. În plen, PSD și PNL au fost consecvente în a înfiera măsurile luate de guvern sub presiunea acestuia, însă la vot mobilizarea nu a fost pe măsura discursurilor. Acordul a fost aprobat cu 55 de voturi "pentru" față de 49 "contra".
"Încheierea acordului a fost un lucru necesar pentru România. România a fost obligată să ia măsuri de restructurare. Dacă nu încheia acordul cu FMI, CE și Banca Mondială cred că România s-ar fi găsit în incapacitate de plată", a susținut, la dezbateri, ministrul Finanțelor Publice, Gheorghe Ialomițianu.
România are un acord stand-by cu FMI, CE și alte instituții de finanțare. Acesta a fost încheiat în primavara anului trecut, valoarea împrumutului fiind de aproape 20 miliarde de euro.
La începutul lunii iulie 2010, valoarea totală a finanţărilor virate României de către FMI, în cadrul împrumutului stand-by în sumă de circa 13 miliarde de euro, era de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar diferenţa a intrat în rezervele BNR.