Am auzit-o și pe asta: ieșim ultimii din criză pentru că suntem mai deștepți – nu mai proști – decât alții.
+ Click pe grafic pentru mărire +
Dacă eram frustrați că România va ieși ultima din recesiune, la braț cu Grecia, explicația economică prezidențială ar trebui să ne liniștească: “Cred că aici (în Irlanda) s-a făcut o eroare, ca de altfel în multe alte ţări, sunt convins că ceea ce vă voi spune va genera dezbateri extrem de largi, dar s-a încercat relansarea forțată înainte de a se acoperi găurile de drenare a resurselor financiare (…) Au fost finanţate eronat, în Irlanda, consumul şi balonul imobiliar (…) România are o șansă extraordinară (…) pentru că nu a împrumutat bani să simuleze o aşa-zisă relansare economică înainte de a lua măsurile de a-şi reduce cheltuielile proprii”, a spus Traian Băsescu.
O dovadă de maximă elocință: atâtea erori factuale, de interpretare şi de poziţionare în atât de puține cuvinte.
1. În cel mai rău caz, criza din cele două țări va forța încheierea unui acord cu FMI. Noi avem unul de peste un an și jumătate. Deci, chiar nu suntem în poziția să avem vreun complex de superioritate. Nici să dăm lecții cuiva, de la adâncimea unui deficit de 8,6% anul trecut și 6,8% anul acesta.
2. Față de România, Irlanda e un exemplu de invidiat de disciplină bugetară. A avut excedent până în 2007 iar derapajul din 2008-2010 vine pe seama costurilor neprevăzute cu salvarea băncilor. În 2011, Irlanda se va încadra ușor într-un deficit de 3%. România – nu. Nevoile de finanțare ale țării sunt acoperite până la jumătatea anului viitor. Trezoreria românească trebuie să caute bani aproape săptămânal.
Dar să continuăm. În Irlanda, exporturile se apropie de 90% din PIB. Așa că e firesc să mai şi consume. Iar PIB/cap de locuitor este printre cele mai mari cinci din UE, așa că nu-i exagerat să aibă toți locuințe decente. La s