În ciuda prosperităţii şi a avansului exporturilor, statul german va înregistra în 2010 cel mai mare deficit bugetar din istorie. În intervalul ianuarie-octombrie 2010, diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile bugetare ale Germaniei a fost de 54,8 miliarde de euro.
Considerat motorul de creştere al Uniunii Europene, statul german va înregistra în acest an un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de peste 3%, potrivit celor mai recente date emise de Bundesbank, banca centrală a Germaniei. Cu toate acestea, deficitul bugetar (diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile statului) va atinge, în 2010, cel mai ridicat nivel din istorie. Autorităţile de la Berlin fac eforturi pentru ca acesta să nu depăşească 50 de miliarde de euro pentru întregul an, ţintă care este posibilă, dar care s-ar situa peste precendentul record, stabilit în 1996 (40 de miliarde de euro), informează „The Wall Street Journal".
Potrivit Angelei Merkel, cancelarul Germaniei, deficitul bugetar al statului va fi „ceva mai puţin" de 50 de miliarde de euro. Comisia pentru buget din Parlamentul de la Berlin estimează pentru 2011 un deficit de 48,4 miliarde de euro.
REDUCEREA DATORIILOR, ESENŢIALĂ AVANSULUI
„Pe termen lung, numai o reducere în ponderea datoriei ar putea duce la creştere economică mai ridicată", a arătat Hans Bernhard Beus, adjunctul ministrului de Finanţe de la Berlin, într-un raport publicat luni. Veniturile din impozite ale Germaniei din acest an vor depăşi estimările înaintate de Finanţe în mai, mai arată raportul. În primele zece luni ale acestui an, statul german a câştigat 385,6 miliarde de euro din impozite, suma fiind similară cu cea obţinută în aceeaşi perioadă din 2009. În octombrie însă, veniturile din taxe ale statului s-au ridicat la 33,88 miliarde de euro, cu 3% mai mari comparativ cu octombrie 2009.
EXPORTURILE, MOTORUL CREŞTERII
C