Singura soluţie este reprezentată de interacţiunea dintre public şi privat, care să asigure o competiţie reală
Lipsa unui sistem de urgenţă în sectorul privat de sănătate este principala problemă care împiedică reforma acestui sistem, după modelul Pilonul II al Pensiilor Private. "Problema cu asigurările private de sănătate este reprezentată de faptul că asiguratorii nu au unde să îşi descarce serviciile, în sensul că nu prea există spitale private şi de faptul că mediul privat nu poate asigura un sistem de urgenţă", a declarat, ieri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Nicolae Duţă, la un eveniment organizat de Ziarul Financiar. Acesta a mai explicat că sistemul de urgenţă este la stat şi este foarte scump, iar companiile de asigurări, deşi încheie poliţe care acoperă şi acest risc, trimit pacienţii tot la sistemul public, plătindu-le indemnizaţii.
"În urgenţă trebuie să existe servicii medicale de top, care sunt foarte scumpe şi care nu există în sistemul medical privat", a mai afirmat Lucian Nicolae Duţă.
În România există un singur centru privat care are servicii de urgenţă
Potrivit acestuia, la privat există un singur centru privat care asigură servicii de urgenţă, la Braşov. Preşedintele CNAS a mai spus că, aşa cum este construit sistemul, Casa este obligată să încheie contracte cu toţi furnizorii. "Nivelul minim al calităţii nu este respectat şi nu există competiţie. Cei care oferă servicii medicale de calitate îi parazitează pe cei care acordă astfel de servicii", a explicat acesta, adăugând că aici ar trebui să se îndrepte banii. "Din acest motiv nu există o concurenţă reală în piaţă", a spus Lucian Nicolae Duţă, adăugând că prezenţa companiilor de asigurări, a furnizorilor privaţi, drept o alternativă reală, va duce la creşterea competitivităţii şi, prin urmare, a calităţii serviciilor me