Întărirea musculaturii respiratorii, întărirea şi antrenarea musculaturii cardiace, întărirea generală a musculaturii, îmbunătăţirea circulaţiei şi reducerea tensiunii arteriale, creşterea hemoglobinei, reducerea stresului şi scăderea ratei depresiei, dar şi a riscului pentru diabet sunt doar câteva dintre beneficiile recunoscute ale antrenamentului aerob, afirmă medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul Naţional de Recuperare Medicală Fizică şi Balneoclimatologie din Bucureşti. „Putem spune că exerciţiul aerob poate reduce riscul morţii de cauza cardiovasculară; în plus, joggingul (tot un exerciţiu aerob) poate stimula creşterea osoasă, reducând şi riscul de osteoporoză”, afirmă medicul Sebastian Diaconescu.
Exerciţiul fizic aerob se referă la utilizarea oxigenului în metabolismul corpului sau în procesul de generare energetică. Există multe tipuri de exerciţii aerobe şi, prin definiţie, sunt realizate la niveluri moderate de intensitate pe perioade lungi. Capacitatea aerobă descrie capacitatea funcţională a sistemului cardiorespirator (inimă, plămâni, vase de sânge) şi este definită ca şi maxima cantitate de oxigen pe care corpul o poate folosi într-o perioadă specifică (spre exemplu, în timpul exerciţiului fizic).
Diferenţe
Exerciţiul aerob şi fitness-ul sunt opusul celui anaerob, în care exerciţiile de forţă şi alergatul pe distanţe scurte sunt cele mai bune exemple. Cele două tipuri de exerciţii variază prin durata şi intensitatea contracţiei musculare implicate, cât şi prin cantitatea de energie generată în fibra musculară. Exerciţiul aerob are forme numeroase; în general, este realizat la un nivel moderat de intensitate, pe o perioadă relativ lungă; de exemplu, alergarea pe o distanţă lungă la o intensitate moderată este un exerciţiu aerob, în timp ce sprintul este exerciţiu anaerob; tenisul, cu o mişcare