Vremea caldă din ultimele săptămâni i-a determinat pe ţărani să-şi preschimbe culturile de toamnă cu cele de primăvară
Cele mai comercializate zarzavaturi din Piaţa Dacia sunt fără îndoială salata, ceapa verde şi ridichile. Producătorii veniţi din zona Olteniei sau a Munteniei spun că motivul pentru care aceste legume au ajuns pe tarabele din pieţe este unul cât se poate de simplu: vremea caldă înregistrată în ultimele săptămâni au făcut ca în solarii să se înregistreze temperaturi foarte ridicate, propice pentru astfel de culturi. „Sunt din Dâmboviţa şi plantez astfel de legume în solarii. Acum s-a făcut foarte multe verdeaţă pentru că a fost cald, nu ca în alţi ani. Clienţi sunt, atât cât sunt. Astfel se strică marfa”, ne spune Victoria Aniţii, producător.
Cantităţile foarte mari de astfel de legume au determinat însă şi scăderea preţurilor. Astfel, dacă anul trecut abia dacă găseai pe ici colo câte o salată îngheţată la 3 - 4 lei bucata, acum, la sfârşitul lui noiembrie, braşovenii pot cumpăra salată verde chiar şi cu 1 leu, iar o legătura de ceapă verde cu 50 de bani. Comercianţii se plâng ca în ciuda preţurilor practicate cumpărătorii nu se prea înghesuie.
„A fost soţul după ele la Giurgiu. Anul trecut nu se găsea decât varză, dar acum a fost cald şi s-au făcut. Din păcate, vânzarea merge prost, pentru că nu are lumea bani. Cel mai bine merg ridichile şi prazul”, ne spune şi Mariana, o comerciantă.
Braşovenii care au lăsat murăturile din butoi pentru o porţie de salată asezonată din plin cu ceapă verde şi ridichi spun că preferă astfel de zarzavaturi în primul rând pentru calităţile lor nutritive. Vremea caldă din ultimele săptămâni i-a determinat pe ţărani să-şi preschimbe culturile de toamnă cu cele de primăvară
Cele mai comercializate zarzavaturi din Piaţa Dacia sunt fără îndoială salata, ceapa verde şi ridichile. P