Parlamentul European a adoptat astăzi o rezoluţie potrivit căreia termenul-limită pentru acordarea de subvenţii pentru închiderea minelor de huilă să fie prelungit până la 31 decembrie 2018. Sub incidenţa acestui regulament vor intra şi trei mine de huilă din cele şapte din Valea Jiului, care vor fi închise în următorii ani.
„Închiderea minelor necompetitive nu va determina reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ci va avea consecințe sociale serioase, de această măsură fiind afectate și minele din Valea Jiului", se arată într-un comunicat al Parlamentului European.
Regulamentul privind ajutorul de stat pentru industria carbunelui expira la 31 decembrie 2010. Comisia Europeană a propus adoptarea unui nou regulament, care prevede prelungirea acordării de subvenţii până la 1 octombrie 2014.
Închiderea unor astfel de mine a fost principalul punct al dezbaterii cu deputații europeni, având în vedere că termenul propus de Comisia Europeană (1 octombrie 2014) este considerat arbitrar. Termenul limită pentru închiderea minelor trebuie să asigure o soluție acceptabilă din punct de vedere social, fără să antreneze concedieri în masă în anumite state membre, se arată în textul adoptat de deputați.
Regulamentul propus se adresează Consiliului de Miniştri al UE, care va lua o decizie pe data de 10 decembrie.
Polonia furnizează mai mult de jumatăte din producţia de huilă a UE, în timp ce cealaltă jumătate este produsă în principal în Germania, Marea Britanie, Republica Cehă şi Spania.
Valea Jiului - problemă socială
Huila produsă în Valea Jiului este utilizată pentru producţia de energie în cadrul termocentralelor Mintia Deva şi Paroşeni, adică circa 3% din producţia naţională de energie. Astfel că problema închiderii minelor de huilă este mai mult de natură socială.
Compania Naţională a Huilei (CNH) are circa 10.000 de angajaţi, ia