Foto: Thinkstock Unul dintre cele mai utilizate medicamente, acidul acetilsalicilic produce nu numai efecte benefice, ci şi reacţii alergice şi efecte secundare, avertizează specialiştii clinicii Mayo din Statele Unite. Utilizat mai ales ca analgezic minor sau ca antiinflamator, medicamentul cunoscut frecvent sub denumirea de aspirină poate cauza atât reacţii minore, cât şi severe. Printre reacţiile înregistrate se numără urticaria, mâncărimile pielii, secreţiile nazale, înroşirea ochilor, inflamarea buzelor, a limbii şi a feţei şi, în cazuri mai rare, şocul anafilactic. De aceea, dacă aţi avut vreodată o astfel de reacţie, sunteţi sfătuiţi să evitaţi aspirina.
Aceeaşi recomandare este valabilă şi în cazul persoanelor cu astm, polipi nazali, sinuzite cronice sau urticarie cronică, riscul de a avea o reacţie la aspirină sau la alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) fiind mult mai mare, avertizează medicii.
Nu este obligatoriu ca toate persoanele bolnave de astm şi sinuzite sau care suferă de urticarie ori de polipi nazali să aibă alergie la aspirină, mai precizează medicii de la clinica americană. Cu toate acestea, dacă aţi avut o reacţie la un AINS, cel mai bine este să renunţaţi la aceste medicamente şi să reveniţi doar la indicaţia medicului.
Risc de accident vascular cerebral, de hemoragie…
Multă vreme medicii au prescris aspirina ca tratament zilnic. Iată însă că studii recente au demonstrat că tratamentul cu acid salicilic este asociat cu multe efecte secundare:
n) În timp ce o aspirină pe zi poate preveni accidentul vascular cerebral, tot ea poate creşte riscul de accident vascular cerebral hemoragic.
n) Utilizarea zilnică a aspirinei creşte riscul de ulcer la stomac. Situaţia e şi mai gravă dacă persoana căreia i se administrează aspirină suferă deja de ulcer hemoragic, situaţie în care aspirina poate p