Noua lege a farmaciei va pune capăt haosului actual, cu farmacii la parter de bloc şi patroni care pun profitul mai presus de bolnav, sunt de părere farmaciştii doljeni.
Farmaciile nu vor mai avea voie să vândă medicamente pe internet, vor fi patronate de farmacişti şi nu vor mai putea fi deschise în centre comerciale, gări sau autogări. Acestea sunt cele mai importante modificări pe care le aduce un proiect de ordonanţă de urgenţă al ministrului sănătăţii, care modifică legea farmaciei.
Fără medicamente la piaţă
Noua lege a farmaciei prevede ca înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban să se realizeze în funcţie de numărul de locuitori. În oraşele reşedinţă de judeţ va putea să fie înfiinţată o farmacie la 3.500 de locuitori, în celelalte oraşe la 4.000 de locuitori, iar în Bucureşti la 3.000 de locuitori. În mediul rural nu vor exista limitări pe criterii demografice. Farmaciile vor putea să fie înfiinţate la o distanţă de cel puţin 500 de metri de o altă farmacie existentă. Aceste prevederi erau şi în vechea lege (Legea nr. 266/2008 a farmaciei), însă nu erau respectate din cauza numeroaselor derogări. Potrivit Legii nr. 266, în oraşele reşedinţă de judeţ ar fi trebuit să fie o farmacie la 3.500 de locuitori. Aceeaşi lege a permis însă înfiinţarea de farmacii fără respectarea criteriului demografic în centre comerciale cu suprafaţă de peste 3.000 de metri pătraţi, iar modificările ulterioare la lege au redus suprafaţa minimă necesară la 1.000 de metri pătraţi. Un exemplu edificator în acest sens este Craiova, care are în prezent, potrivit Colegiului Farmaciştilor Dolj, 130 de farmacii, ceea ce înseamnă o farmacie la 2.300 de locuitori. Farmaciile au apărut precum ciupercile după ploaie în hipermarketuri, pieţe, la parterul blocurilor, în gări şi autogări. „Au fost situaţii în care, pentru a se obţine suprafaţa de 1.