Șomerii din regiunile București-Ilfov, Mangalia, Brăila și Reșița se pot înscrie luna viitoare la cursurile gratuite de formare profesională organizate de Blocul Național Sindical (BNS), în primăvara lui 2011. Sursa: EVZ
Proiectul, implementat de Blocul Național Sindical și cofinanțat din Fondul Social European, cu o valoarea totală de peste 7,8 milioane de lei, are ca scop consilierea și informarea a 250 de șomeri aflați pe listele de persoane asistate, astfel încât aceștia să-și poată găsi un loc de muncă stabil sau chiar să-și deschidă propria afacere.
O noutate față de alte proiecte similare, susține președintele BNS Dumitru Costin, șomerii selectați vor primi pe parcursul formării profesionale și echivalentul salariului mediu pe economie, adică în jur de 1.800 de lei, pentru a fi motivați să intre în proiect și ulterior pe piața muncii.
Costin a explicat că, din discuțiile pe care le-au avut cu șomerii din regiunile menționate, a reieșit că aceștia „nu sunt motivați să se întoarcă la muncă, în condițiile în care li se oferă salariul minim pe economie, adică ar primi doar 30% în plus față de ajutorul de șomaj”.
50 au șansa de a deveni patroni
Concret, 100 de șomeri vor participa gratuit la patru cursuri de calificare, 100 de persoane neocupate vor intra în șase cursuri de specializare, iar alte 50 vor participa la seminarii de dezvoltare a competențelor antreprenoriale pentru a-și putea deschide propria afacere, a explicat managerul proiectului Luminița Petrache.
Președintele BNS spune că acești șomeri vor avea șanse mari să se angajeze pe salarii similare cu stimulentul oferit pe perioada pregătirii, pentru că „ei vor fi pregătiți pe meserii cerute de patroni, care presupun salarii mai mari decât minimul pe economie”. În acest sens, specialiștii din proiect vor face o anchetă la nivel regional, în decembrie, pentru a afla exact de c