Un războinic şi un vrăjitor au misiunea de a-l salva pe ultimul Cezar
După înscăunarea ultimului Cezar, porţile Romei se năruie, sub atacurile goţilor. Armata se destramă, politicienii pun la cale alianţe cu barbarii. Singura salvare e Legiunea a IX-a, loială Imperiului, dar rătăcită la marginea continentului. În căutarea ei pornesc veteranii, care-l au în pază pe Romulus Augustus, împăratul-copil.
Decoruri grandioase
"Ultima legiune" combină faptele atestate istoric cu elementele de legendă, decorurile grandioase construite în studiouri cu peisajele pitoreşti din Tunisia şi Slovacia. Roma din secolul V, cu templele, statuile şi oamenii ei, e recreată cu grijă la detalii. Din tablou nu lipsesc scene din viaţa soldaţilor, purtaţi prin toate bătăliile lumii, sau din viaţa curtenilor, cu fastul şi ritualurile ei. La fel de spectaculoşi ca apariţie sînt goţii conduşi de Odoacru, războinici cruzi şi superstiţioşi.
Eroii din "Ultima legiune" traversează jumătate de continent, pînă în Britania, unde dau peste alte triburi de barbari şi alte bătălii. Apare şi o sabie fermecată, cea mai cunoscută din istorie, Excalibur, element de căpetenie în legenda regelui Arthur.
Oscar şi sex-appeal
În decorurile măreţe din "Ultima legiune", nu puteau juca decît actori mari: Ben Kingsley, deţinător de statuetă Oscar, a primit la cerere rolul magului Ambrosinus. Iar Colin Firth, deţinător de sex-appeal britanic, poartă în premieră armură de războinic, asortată cu sabie, scut şi scheme de luptă. Rolul comandantului Aurelius i-a atras laude ironice din partea criticilor.
"Firth îi snopeşte graţios pe goţi, flirtează cu o luptătoare bizantină şi îl tratează pe Ben Kingsley ca pe maestrul Yoda. Dar, din cînd în cînd, parcă le face din ochi spectatorilor: