Sindicaliştii au boicotat şedinţa plenului Consiliului Economic şi Social (CES), astfel că proiectul Legii salarizării unitare nu a putut fi avizat, nefiind întrunit cvorumul necesar.
Şedinţa plenului CES fusese convocată marţi, cu două zile mai devreme, pentru a aviza proiectul Legii salarizării unitare. Avizul CES în cazul actului normativ este consultativ.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu a declarat, marţi, că regretă că nu au putut avea loc dezbateri publice în CES pe tema proiectului Legii salarizării.
Mocanu a spus că procesul legislativ în cazul proiectului poate continua şi în absenţa avizului CES, pentru că din punct de vedere al consultării formale în Consiliu procedurile au fost îndeplinite.
El a precizat că prin avizul formal se înţelege că s-au îndeplinit condiţiile legale.
Potrivit legii, Consiliul Economic şi Social analizează şi avizează proiectele de hotărâri şi de ordonanţe ale Guvernului şi proiectele de lege ce urmează a fi prezentate spre adoptare Parlamentului. Iniţiatorii proiectelor de acte normative şi de programe şi strategii naţionale sau sectoriale au obligaţia de a solicita pentru acestea avizul consultativ al CES.
CES este format din 45 membri, câte 15 de la sindicate, patronate şi Guvern. Dezbaterile în plen se desfăşoară în prezenţa a minimum 24 dintre aceştia, respectiv cel puţin opt de la fiecare parte. În cazul în care nu se poate adopta o hotărâre a plenului, se vor transmite punctele de vedere exprimate în plenul CES părţii care a sesizat acest organism, potrivit legii.
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România - Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical şi Confederaţia Naţională Sindicală "Meridian" i-au trim