Punerea în funcţiune a celor două companii energetice – „Hidroenergetica” şi „Electra” – este, în continuare, amânată, în aşteptarea soluţionării proceselor aflate pe rolul instanţelor, deschis de Fondul Proprietatea. Acesta din urmă este acţionar la majoritatea societăţilor ce ar urma sa facă parte din cele două companii şi este cunoscută opoziţia sa privind înfiinţarea acestora, motivând prin anumite condiţii neclare privind profitabilitatea lor. Fondul Proprietatea a iniţiat două solicitări de suspendare a fuziunii firmelor incluse în proiectele „Hidroenergetica” şi „Electra”, mai precis împotriva Nuclearelectrica şi a Complexului Energetic Craiova.
Reamintim că, vineri, Adunările Generale Extraordinare ale Acţionarilor societăţilor incluse în giganţii energetici au aprobat procesul de reorganizare al acestora, mai puţin Adunarea de la Complexul Energetic Craiova, în cazul căreia este necesară soluţionarea judiciară.
Şedinţa acţionarilor de vineri a coincis cu proteste organizate la Bucureşti de membrii sindicatului din domeniul energiei, “Hidrosind”, din toată ţara, care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de crearea celor două companii, în contextul în care aceasta ar fi urmată de disponibilizări şi reduceri salariale.
“Hidroenergectica” şi “Electra” ar fi urmat să intre în funcţiune de la 1 iulie 2010, după ce a fost aprobată înfiinţarea lor la 29 ianuarie a.c., însă momentul a fost amânat.
“Hidroenergetica” este formată din “Electrocentrale” Deva, “Electrocentrale” Bucureşti, sucursale din structura “Termoelectrica” (S.E. Paroşeni şi Termoserv Paroşeni), sucursale din structura Hidroelectrica (SH Bistriţa, SH Buzău, SH Cluj, SH Curtea de Argeş, SH Haţeg, SH Porţile de Fier, SH Oradea, SH Sebeş şi SH Slatina), filiale ale “Hidroelectrica” (“Hidroserv” Bistriţa, “Hidroserv” Slatina, “Hidroserv” Porţile de Fier, “Hidroserv” Curtea de Argeş,