Parlamentarii Opoziţiei din Comisia senatorială de educaţie şi-au impus punctul de vedere privind învăţământul pentru minorităţi şi cel universitar. Senatorii PSD şi PNL din Comisie au votat a doua oară acelaşi raport privind legea Educaţiei, care menţine predarea unor materii în limba română pentru elevii minorităţilor.
Citeşte şi:
Război procedural pe Legea educaţiei
Puterea şi Opoziţia joacă ping-pong cu cele mai sensibile prevederi ale legii Educaţiei. Fiecare parte susţine propria variantă şi numai arbitrajul Curţii Constituţionale mai poate fi în acest moment o soluţie pentru diferenţele ireconciliabile de vederi ale celor două tabere. Punctele de dispută sunt educaţia în limba maternă pentru minorităţi, funcţiile politice pentru rectorii universităţilor şi durata învăţământului obligatoriu.
În varianta pe care senatorii PSD şi PNL par să o fi impus, în absenţa reprezentanţilor Puterii la şedinţele Comisiei din ultimele zile, elevii minorităţilor vor continua să înveţe Istoria şi Geografia României în limba română, şi nu în limba maternă, aşa cum prevedea textul de lege pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului.
O altă deosebire importantă faţă de textul legii susţinut de Guvern se referă la gradul de implicare politică pe care îl pot avea şefii de instituţii de învăţământ. Articolul care stabilea incompatibilitatea între calitatea de rector şi cea de parlamentar a fost pur şi simplu eliminat din lege, în acest sens pronunţându-se chiar membrii Comisiei care deţin şi calitatea de rector - Ecaterina Andronescu (PSD, rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti) şi Nicolae Robu (PNL, rectorul Universităţii de Vest Timişoara).
Prezentă recent la dezbaterea „Soluţii pentru problemele Educaţiei", organizată de Adevărul Holding, Ecaterina Andronescu mărturisea că se simte direct vi