Urmărind sateliţi sau căutând obiecte zburătoare neidentificate, nimic nu trece neobservat prin spaţiul cosmic de deasupra ClujuluiFizicienii de la Observatorul Astronomic din comuna clujeană Mărişel, aflată în Munţii Apuseni, colaborează în două proiecte cu specialiştii organizaţiei de cercetare a NATO.
În prezent, fizicianul Paul Dolea şi Octavian Cristea, cele două minţi luminate ale Observatorului, colaborează în două proiecte cu specialiştii unei organizaţii din cadrul NATO. Ele presupun detectarea obiectelor aflate în spaţiul cosmic, la până o mie de kilometri altitudine, dar şi construirea unei staţii care să recepţioneze informaţiile care vor fi emise de un satelit, ce va fi lansat peste doi ani. Cercetătorii, care au investit în construirea Observatorului Astronomic Mărişel, cel mai înalt din România, aflat la o altitudine de 1.120 de metri, sunt singurii români implicaţi în cele două proiecte demarate acum trei ani.
„Cu toate că suntem o mică firmă privată, rezultatele lucrărilor noastre au fost bine apreciate atât la nivel naţional, cât şi în străinătate, astfel am început să fim invitaţi să luăm parte, cu lucrări şi prezentări, la diverse manifestări ştiinţifice“, a spus Dolea. „Lucrăm în două proiecte pentru NATO-Research and Technology Organization (Organizaţia de Cercetare şi Tehnologie a NATO, n.r.) ca specialişti în domeniul comunicaţiilor spaţiale şi supravegherea adâncă a spaţiului extraatmosferic“, a declarat Octavian Cristea, care a participat la evenimente nu doar sub egida Alianţei, ci şi a NASA.
Parabola Mesh, a doua a fizicienilor. Foto: Radu Neag
Fizicianul, printre cei mai buni din ţară
Paul Dolea este unul dintre cei mai buni radio-astronomi din România şi este recunoscut şi la nivel internaţional. „Nu e ţinta noastră să căutăm extratereştri, dar căutăm să ascultăm universul“, a ţinut să preciz