Tinerii care au absolvit şcoli de meserii şi arte vor fi ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă, în ciuda deficienţelor de care suferă.
Nicolae Dobrotă are 23 de ani şi a absolvit cursurile de lucrător în Alimentaţie Publică şi Turism în urmă cu doi ani. A lucrat o perioadă scurtă de timp la o firmă de IT, însă astăzi a venit la recrutare, în speranţă ca ăşi va găsi un nou loc de muncă. „Sper să găsesc un loc de muncă tot în domeniul informatic, mai ales că am absolvit şi un curs de IT. Patronii din România se feresc când văd persoane cu dizabilităţi, cu toate că putem să facem acelaşi lucru pe care îl face şi o persoană fără dizabilităţi“, a spus tânărul.
„Am absolvit cursuri de ospătar-bucătar, dar nu am reuşit să îmi găsesc nimic de muncă. Vreau să muncesc, de aceea am făcut pasul şi am venit la recrutare“, a precizat Raluca Georgiana Coneru, în vârstă de 21 de ani.
„Este necesară sensibilizarea oamenilor de afaceri“
La Şcoală de Artă şi Meserii, cursurile durează 4 ani şi jumătate. „De mult timp aşteptam ca cineva să sensibilizeze societatea şi în special oamenii de afaceri cu privire la nevoile tinerilor cu dizabilităţi intelectuale şi integrarea lor pe piaţa muncii. Programul se adresează tinerilor cu dizabilităţi intelectuale moderate sau uşoare“, a precizat directorul Centrului Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, Nicu Baiu.