„Easy A“ e inovator, însă fără să ţipe asta din toţi plămânii, e viu, amuzant şi entertaining, fără să pară că face vreun efort. Olive, o puştoaică de 17 ani îl adoră pe regizorul John Hughes şi îşi doreşte ca viaţa ei să fie la fel ca a personajelor din film. Evident, în „realitate“, lucrurile stau exact pe dos.
Vă mai amintiţi ce-a făcut „Scream" pentru genul horror/slasher? Această peliculă exuberantă, isteaţă, reuşeşte acelaşi lucru pentru comediile cu adolescenţi: le subminează satiric, convenţiile cu o energie de connaisseur, dar, în acelaşi timp, se grăbeşte să adere la ele, atunci când astfel de posibilităţi îi ies în cale vivacei protagoniste. „Easy A" e inovator, însă fără să ţipe asta din toţi plămânii, e viu, amuzant şi entertaining, fără să pară că face un efort; unii ar putea presupune că nu are nimic nou sau substanţial de oferit. Dar filmul, la fel ca şi eroina, nu merită o etichetă superficială: nu e vorba doar despre o regurgitare lipsită de imaginaţie a unor clasice pentru noile găşti de liceeni, ci o peliculă de nivelul lui „Clueless" (1995) sau „Mean Girls" (2004): memorabilă, definitorie pentru gen şi epocă.
Să minţi că faci sex
Olive (Emma Stone) a avut dintotdeauna o reputaţie de fată bună, cu capul pe umeri, care ia note excelente şi nu intră în necazuri. Atunci când o bârfă inofensivă ia proporţii şi se răspândeşte în şcoală, fata devine centrul conversaţiilor. Iniţial, acceptă cu entuziasm acest nou statut, ba chiar începe să pretindă că se culcă cu Brandon, un outsider homosexual. Calculul e simplu: reputaţia lui va fi salvată suficient cât să termine liceul, şi să nu fie hărţuit, iar Olive va continua să le alimenteze colegilor impresia falsă pe care şi-au făcut-o despre ea. Adolescenta vrea foarte mult să fie remarcată, dar începe să se întrebe dacă, până la urmă, nu e mai rău să minţi că faci sex.
Filmul e o scr