După ce Grecia a primit 110 miliarde dolari de la UE şi FMI, duminică seara şi Irlanda a cerut ajutor financiar
Oficialii Uniunii au anunţat că cererea Irlandei este aprobată, în încercarea de a păstra stabilitatea financiară a Europei
Totuşi, economiştii nu sunt optimişti, afirmând că Spania şi Portugalia vor solicita ajutor, în contextul deficitelor mari
Irlanda este al doilea stat din zona euro care a fost salvat de un împrumut de urgenţă de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, pentru a salva sistemul bancar al ţării şi pentru a depăşi criza bugetară, în încercarea de a păstra stabilitatea financiară a Europei, conform Reuters. Irlanda, care se confruntă cu furia populaţiei privind modalitatea în care a gestionat criza, a cerut ajutorul duminica seara.
"Autorităţile europene au aprobat cererea noastră", a anunţat primul-ministru al ţării, Brian Cowen, adăugând că se aşteaptă ca cererea să fie finalizată repede, în următoarele săptămâni.
80-90 miliarde euro
Mărimea pachetului de ajutor trebuie negociată, însă acesta va fi mai mic decât cel acordat Greciei în luna mai, de 110 miliarde euro. "Este vorba de 80-90 miliarde euro", a declarat o sursă din cadrul Uniunii Europene, completând că aceşti bani cuprind şi fondurile pentru salvarea sistemului bancar irlandez. Olli Rehn, comisarul European pentru Afaceri Monetare şi Economice, a spus că va fi pregătit un pachet de ajutor pe trei ani, din partea Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi a Fondului Monetar Internaţional. "Furnizarea acestui ajutor este justificată pentru a proteja stabilitatea financiară a Europei", a declarat aceasta, adăugând că programul se adresează atât provocărilor fiscale ale economiei irlandeze, cât şi nevoii de capital din sistemul bancar.
În acelaşi timp, Marea Britanie, care nu face parte din zona euro, a anunţat că va