Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,02%, în linie cu pieţele externe, însă foarte puţini investitori au fost dispuşi să intre la tranzacţionare, astfel că lichiditatea a fost limitată la 6,1 mil. lei.
La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele mature din Europa erau în scădere cu până la 1%, deşi la deschidere pieţele au avansat cu maximum 0,7%. Linia descendentă era urmată şi de majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii de cel mult 0,8%.
Ştirile despre negocierile privitoare la volumul şi modalităţile ajutorului financiar extern destinat Irlandei au dus la deschiderea zilei pieţele pe creştere, însă ulterior, bursele au trecut pe scădere, investitorii realizând că rezolvarea situaţiei din Irlanda nu va duce la finalul crizei datoriilor suverane din zona euro.
Totodată, agenţia de evaluare financiară Moody's a anunţat luni că va retrograda, probabil, cu mai multe trepte ratingul Irlandei, deoarece ajutorul anunţat de Uniunea Europeană şi FMI are un impact negativ asupra finanţelor statului, transferând povara problemelor sectorului bancar către guvern.
Pe plan local, în contextul volumelor reduse, vânzătorii au fost nevoiţi să ducă preţurile mai jos, în special în cazul titlurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare.
Punctul minim al indicelui BET-FI a fost atins la ora 15:45, când titlurile SIF-urilor aveau cotaţii în medie cu 2,45% sub referinţă. La finalul şedinţei, indicele BET-FI consemna un recul de 1,95%.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost efectuate la preţuri în scădere în medie cu 1,35 procente, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu numai 0,38 procente sub nivelul de la finalul sesiunii anterioare.
În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia pr