Rosia, sau marul iubirii, cum o numeau candva francezii, care ii atribuiau puteri afrodisiace, are numeroase beneficii pentru sanatate; faptul ca previne bolile cardiovasculare si ca intarzie imbatranirea sunt doar cateva dintre ele. Deloc de neglijat este si rolul anticancer al licopenului contin de rosii.
Candva considerata periculoasa, din cauza frunzelor sale toxice, rosia este printre alimentele care lupta cel mai viguros cu cancerul, conform Suite101.com. Contine Vitamina A, C, E si K, dar si potasiu, mangan, magneziu, niacina, fier, dar si cateva vitamine din complexul B.
Vitamina A este necesara pentru mentinerea sanatatii ochilor si pielii, Vitamina C pentru regenerarea celulelor si sistemul imunitar, K incurajeaza productia unei proteine care fixeaza calciul in oase. Vitaminele A, C si E actioneaza ca antioxidanti puternici, care protejeaza celulele de actiunea nociva a radicalilor liberi.
In plus, rosiile sunt extrem de sanatoase pentru inima si sistemul cardiovascular. Potasiul ajuta la reglarea tensiunii, echilibrand nivelul de sodiu din organism, niacina regleaza colesterolul, iar Vitamina B6, in combinatie cu folatii, si ei prezenti in rosii, coboara nivelul unui amino acid din sange aflat in stransa legatura cu bolile de inima.
Protejeaza de cateva tipuri de cancer
In ceea ce priveste licopenul, acesta este un carotenoid aflat in fructele rosii, cel mai cercetat dintre antioxidanti, datorita proprietatilor sale anticancer si a faptului ca protejeaza inima de boli. Cercetarile au aratat ca licopenul protejeaza de cancerul de prostata, colorectal, mamar, pulmonar si pancreatic.
Alte fructe care contin licopen sunt grepfrutul, pepenele, guava si caisele.
Rosia, sau marul iubirii, cum o numeau candva francezii, care ii atribuiau puteri afrodisiace, are numeroase benef