Tot mai multe bănci oferă clienţilor din România posibilitatea de a accesa produse financiare de investiţii din alte ţări. Printre acestea, Citibank, Unicredit, ING, RBS, Alpha Bank şi Bancpost.
Fondurile mutuale, de acţiuni, obligaţiuni, mixte, de participare sau Pioneer, asigurările de viață şi depozitele sunt câteva din produsele ce pot fi accesate prin intermediul instituțiilor financiare locale. Randamentele variază în funcţie de tipul produsului, suma investită şi evoluţia pieţei financiare din ţările respective. Clienţii, fie persoane fizice, fie juridice, trebuie să-şi deschidă cont bancar la o instituţie financiară din România (dintre cele menţionate) şi să investească o sumă minimă cuprinsă între 50 şi 5.000 de euro, în funcţie de bancă și de produsul ales.
ING Bank se axează pe sectorul de clienţi Private Banking cu venituri foarte mari din România. Fondurile de investiţii care pot fi accesate sunt domiciliate în Luxembourg şi acoperă regiuni precum: Europa Emergentă, Europa de Vest, SUA, America Latină, Asia Emergentă. Acestea au expunere pe depozite, acţiuni, obligaţiuni şi investesc în euro, dolari şi lei. Conform reprezentanţilor băncii, aproximativ 15% - 20% din clienţii ING deţin investiţii în fondurile menţionate.
„Sunt preferate, în general, plasamentele în fondurile care investesc global, în regiunile emergente, în metale şi minereuri (inclusiv aur), în acțiuni ale unor mari companii (aşa-numitele blue-chips-uri) sau în obligaţiuni guvernamentale şi corporatiste“, explică Alexandra Avramescu, Investment manager Private Banking în cadrul ING. Ponderea plasamentelor în euro şi dolari în aceste fonduri de investiţii este aproximativ egală, plasamentele în lei deţinând un procent scăzut de circa 10%.
„Acest lucru poate fi pus pe seama randamentelor încă atractive la depozitele în lei oferite de băncile din România“, contin