Băncile vor putea să reducă voluntar marja la credite sau să aplice un nivel mai redus al indicelui de referinţă pe parcursul derulării contractului dar, ulterior, să şi revină la condiţiile iniţiale convenite, potrivit unui amendament aprobat de deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci. "În acord cu politica comercială a fiecărei instituţii de credit, creditorul poate reduce marja şi/sau aplica un nivel mai redus al indicelui de referinţă, acesta având dreptul ca, pe parcursul derulării contractului, să revină la valoarea marjei menţionată în contract la data încheierii acestuia şi/sau la nivelul real al indicelui de referinţă", potrivit amendamentului care modifică litera c) de la articolul 37 din OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, potrivit Mediafax.
În textul iniţial al literei c) a OUG 50 se menţiona că valoarea marjei şi valoarea indicelui de referinţă pot fi reduse, dar deputaţii au considerat că fără precizarea adusă prin amendament băncile nu vor reduce marja din cauza faptului că nu o pot majora ulterior. OUG 50 se aplică şi contractelor de creditare aflate în derulare la momentul intrării în vigoare a noilor reglementări, iar băncile au fost nevoite să lege dobânzile în funcţie de Euribor/Robor/Libor.
Instituţiile de credit au aplicat prevederile ordonanţei prin păstrarea costului anterior, respectiv prin majorarea marjei din contracte, şi au susţinut că unul dintre lipsurile generate de ordonanţă este reprezentat de faptul că nu vor diminua marjele de teamă că ulterior nu le vor mai putea majora. Unii clienţi au fost nemulţumiţi de acest mod de aplicare a noilor reglementări în condiţiile în care Euribor şi Libor se află în prezent la niveluri minime, iar dobânzile se vor majora în viitor în momentul în care cei doi indici vor creşte.
Deputaţii au discutat şi despre un amendament care reprezintă o soluţie de compromis înt